C Accountants

De boekhoudverplichting

De maatschap

Voor bestaande maatschappen gelden de nieuwe boekhoudkundige verplichtingen slechts vanaf het eerste boekjaar dat aanvangt vanaf 1 mei 2019. Voor de maatschappen met een boekjaar per kalenderjaar betekent dit dus vanaf het boekjaar 2020.

Overeenkomstig het gewijzigd artikel III.85, §1 WER en artikel 1 van het KB WER kan een maatschap waarvan de omzet over het laatste boekjaar (exclusief btw) “een door de Koning bepaald bedrag niet overschrijdt”, een vereenvoudigde boekhouding voeren voor zover alle verrichtingen zonder uitstel, getrouw, volledig en naar tijdsorde worden geregistreerd in ten minste drie dagboeken: een financieel dagboek, een inkoopboek en een verkoopboek. De maatschap moet in dit geval bovendien ten minste eens per jaar een inventaris opmaken van alle bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen en alle bronnen bestemd voor de uitbating. Op basis van de dagboeken en de inventaris wordt er een interne jaarrekening opgemaakt.

De mogelijkheid tot het voeren van een vereenvoudigde boekhouding kan wanneer het bedrag van de omzet (exclusief btw) over het laatste boekjaar kleiner is of gelijk aan 500.000 EUR. Een maatschap die een hogere omzet realiseert, zal overeenkomstig het gewijzigd ondernemingsrecht in principe een volledige (dubbele) boekhouding moeten voeren.

Een maatschap die een omzet realiseert hoger dan 500.000 EUR (excl. btw), zal in principe een volledige (dubbele) boekhouding moeten voeren.

De private stichting

Voor wat de private stichting betreft is de wijze waarop de boekhouding moet gevoerd en de (externe) jaarrekening moet opgesteld worden afhankelijk van de grootte. De jaarrekeningrechtelijke verplichtingen bevinden zich in het WVV en het uitvoeringsbesluit. De diverse groottecriteria bepalen de vorm van de neer te leggen jaarrekening en het formaat van de te voeren boekhouding.

De parameters van de groottecriteria zijn aantal werknemers, jaaromzet en balanstotaal. De toetsing van de criteria vindt plaats op basis van de laatst opgemaakte jaarrekening. Kleine en microstichtingen kunnen een vereenvoudigde boekhouding voeren en een overeenkomstige vereenvoudigde jaarrekening opstellen en neerleggen. De neerlegging vindt rechtstreeks plaats bij de griffie dan wel bij de Nationale Bank van België afhankelijk van de grootte van de private stichting.

Bij C Accountants kennen we de modaliteiten van maatschap en stichting vanbinnen en vanbuiten. We nemen u dit stuk van de administratie graag uit handen.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info