C Accountants

De private stichting

De Belgische private stichting werd reeds vele jaren geleden in het leven geroepen, maar in de praktijk is de stichting vaak nog onbekend. Een typisch voorbeeld van onbekend maakt onbemind. Terwijl ze nochtans bijzonder interessant kan zijn, in zeer diverse omstandigheden, gaande van beheer van vermogen, over successieplanning tot asset protection.

Controle

De private stichting laat toe een bepaald vermogen af te zonderen om een bepaald belangeloos doel te realiseren. Dergelijk doel kan bijvoorbeeld de verzorging van een familie zijn. Gelet op het feit dat deze rechtspersoon geen aandeelhouders heeft, kan het vermogen in de stichting blijven voor de volgende generaties en gespreid in de tijd gebruikt worden ten voordele van verscheidene begunstigden. Hetzij door uitkeringen in geld, hetzij door bepaalde kosten en uitgaven te dragen, zoals bijvoorbeeld deze verbonden aan een buitenlandse studie of een zware operatie.

het vermogen kan in de stichting blijven voor de volgende generaties ten voordele van verscheidene begunstigden

Eenvoudige modaliteiten

De private stichting kan worden opgericht bij leven, maar ook bij testament. De wet legt geen minimumvereisten op met betrekking tot het kapitaal van de private stichting. De private stichting kan worden opgericht met een beperkt, eerder symbolisch kapitaal, voldoende om haar oprichting en de eerste werkingskosten te financieren. Het vermogen kan op een later ogenblik worden overgedragen aan de private stichting, bijvoorbeeld door middel van een schenking of via testament.

Fiscaliteit

Ook op fiscaal vlak heeft de private stichting enkele sterke troeven. De private stichting beheert het ingebrachte vermogen en valt daarbij in principe onder de rechtspersonenbelasting, wat op een aantal vlakken interessanter is dan de vennootschapsbelasting. Uitkeringen uit de private stichting aan de begunstigden gebeuren in principe belastingvrij, althans indien de spelregels worden gerespecteerd.

Vermogen overdragen aan de private stichting kan ofwel bij leven (via een inbreng 'om niet' aan 0% of 5,5% schenkbelasting) ofwel bij testament (via een legaat aan 8,5% erfbelasting). Gelet op de voordelige tarieven in de schenk- en erfbelasting kan deze overdracht op een fiscaal gunstige manier plaatsvinden, en kan de private stichting bijvoorbeeld dienen als vangnet om de progressieve tarieven in de erfbelasting (tot 27% in rechte lijn en tussen partners, en zelfs tot 55% voor andere erfgenamen) te vermijden.

Van zodra het vermogen in de private stichting zit, zal het in principe nooit meer vererven aangezien een rechtspersoon niet kan overlijden. Om die reden werd de taks der vergoeding van de successierechten in het leven geroepen, wat neerkomt op een jaarlijkse vermogensbelasting van 0,17%, hetgeen voor substantiële vermogens voordeliger kan zijn dan een klassieke planning.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info